Женско здраве

ЕСТРОГЕНОВА ДОМИНАНТНОСТ

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 8 мин.

Какво е хормон?

Най-просто казано, хормонът е химическо вещество, което действа като сигнална молекула. Хормоните могат да се произвеждат в различни тъкани и органи, но най-често се синтезират от жлезите в тялото. След това пътуват през кръвта, органите и тъканитe, за да доставят своите събщения, които променят поведението на клетките. Думата хормон, произхожда от гръцката дума „ хорман“, която означава пускам в действие, задвижвам. Хормоните са част от финния баланс, който поддържа нормалното функциониране на организма.

Какво е естроген?

Естрогенът, който се произвежда в яйчниците, надбъбречните жлези или мастната тъкан е основният полов хормон при жените. Той се намира и в телата на мъжете и има собствената си роля при тях.

Естрогенът е важен за ранното развитие на първичните и вторичните полови характеристики, както и за ембрионалното и феталното развитие на мозъчните мрежи. Естрогенът също играе основна роля за появата на пубертета, фертилитета и менструалния цикъл и спомага за предпазване от костни фрактури, сърдечно-съдови заболявания и болест на Алцхаймер.

Четирите форми на естроген включват 17β-естрадиол, естрон, естриол и естетрол. Естетролът (Е4) или човешки фетален стероид естетрол се синтезира само по време на бременност от черния дроб на плода. Е4 се изследва от учените като възможна форма на хормонозаместителна терапия, тъй като антагонизира естрадиола.

Естрадиол (Е2) е най-мощният естроген и е преобладаващият естроген при небременни жени в репродуктивна възраст. Естрадиол се синтезира предимно в яйчниците, но може да бъде “ароматизиран” (ароматизацията се появява най-вече, когато се наблюдава голямо колебание в производството на тестостерон, например когато се инжектират анаболни стероиди). Голямото количество тестостерон ще се разглежда като излишък от човешкото тяло и процесът по ароматизация ще се появи в опит да се балансира новият тестостерон с по-голямо количество естроген, ароматизиран от тестостерон и в черния дроб може да се трансформира в естрон и естриол.

Естронът (Е1) също се произвежда в периферни тъкани (т.е. мастна тъкан, съставена основно от адипоцити) чрез ароматизиране от андростендион. Естронът е по-слаб от естрадиол и е основната форма на естроген след менопаузата, въпреки че малки количества естрадиол продължават да се произвеждат и след това.

Естриол (Е3) е най-слабо мощен естроген (1000 пъти по- слабо потентен от естрадиол) и играе голяма роля при бременност, тъй като се произвежда от плацентата. Естриол също може да се образува от естрон чрез 16α-хидроксилиране.

Кога естрогенът може да се превърне в проблем?

Всяко тяло произвежда естествено хормона естроген в надбъбречните си жлези и мастната тъкан, както и яйчниците при жените и тестисите при мъжете.

Естрогенът е необходим за много важни функции като раждане на дете, поддържане на холестерола под контрол и защита на здравето на костите. Когато нивата на естроген излязат от равновесие това може да доведе до редица проблеми както при мъжете, така и при жените.

Естрогенът се метаболизира от черния дроб по три различни пътя. В зависимост от пътя, естрогенът ще се превърне в добри или лоши метаболити. 2-хидрокси метаболитният път се счита за добър, тъй като има най-нисък риск от рак и други проблеми. Междувременно, 16-хидрокси и 4-хидрокси пътищата се считат за лоши и са свързани с по-висок риск от рак на гърдата.

Използвайки 2-хидрокси пътя, тялото произвежда добри естрогенни метаболити, които поддържат здравословно настроение, либидо, тъканта на гърдите и репродуктивното здраве. Когато тялото преобразува твърде много хормони, използвайки 16-хидрокси и 4-хидрокси пътища, тогава изпитваме доминиращи естрогени симптоми като раздразнителност, вагинална сухота и пробеми в менструалния цикъл и се смята, че това води до по-висок риск от развитие на рак.

Така че не става въпрос за общите ни естрогени. Става дума за общите ни естрогенни метаболити.

Хранителният статус, здравето на черния дроб, стресът, начинът на хранене и качеството и количеството на сънят определят кои метаболитни пътища се използват. Генетичните мутации като COMT и MTHFR също нарушават способността  да метилираме и детоксикираме хормоните си, както и редица фактори на околната среда и начина на живот.

Какво е естрогенова доминантност?

Това е състояние, при което в тялото се наблюдават нива на естореген в излишък, докато нивата на прогестерон са много ниски. Може да се появи при жени в репродуктивна възраст, но има тенденция да бъде особено симптоматично за жените по време на перименопаузата и менопаузата.

Доминирането на естрогена се влошава при жени, които нямат овулация, изложени са на синтетични естрогени или жени, които не метаболизират правилно естрогените. Естрогенова доминантност е термин, измислен от Джон Лий, доктор на медицинските науки в книгата „Какво може да не ви каже вашият лекар за менопаузата“.

Чести симптоми при естрогенова доминантност

Научните изследвания свързват високите нива на естроген или дисбаланса на естроген в тялото с широк спектър от симптоми и състояния – от горещи вълни, нощно изпотяване, ниско либидо и замъглено мислене до по-сериозни състояния, свързани с репродуктивното здраве (ендометриоза и синдром на поликистозните яйчници), както и със заболявания на гърдата, включително рак .

Установено е, че хормоналният дисбаланс, предизвикан от лекарства като синтетични комбинации от хормони, също допринася за проблеми с доминирането на естрогена. Важно е да разберете, че всеки човек ще прояви различни симптоми и не е нужно да имате всички от изброените по-надолу симптоми. В допълнение, при някои хора едни симптоми могат да бъдат много по-силни, спрямо други.

Жени:

 • Чувствителност и подуване на гърдите
 • Фиброкистозни гърди
 • Маточна фиброза
 • Спад в либидото (сексуален нагон)
 • Нередовен менструален цикъл (тежко кървене, липса на кървене или много слабо кървене)
 • Увеличен предменструален синдром
 • Проблеми с фертилността- често се наблюдава трудно зачеване и по- висок риск от спонтанни аборти, обвързан с ниски нива на прогестерон
 • Промени в настроението – включително депресия, безпокойство
 • Подуване на стомах
 • Задържане на вода, особено в областта на ръцете, краката или лицето
 • Главоболие ( особено предместруално)
 • Покачване на тегло, особено в областта на бедрата и талията
 • Косопад – изтъняване, изтощаване или дори промени в цвета на косата
 • Дисфункция на щитовидна жлеза
 • Студени ръце и крака ( свързан с дисфункция на щитовидна жлеза)
 • Летаргия
 • Проблеми със съня, включително безсъние
 • Проблеми с паметта

Мъже:

 • Увеличени гърди
 • Сексуална дисфункция
 • Безплодие

Причини за доминиране на естроген

Всеки ден сме под постоянна атака от токсините на околната среда, които водят до създаването на лоши естрогенни метаболити. Ксеноестрогените, имитиращи хормони, комбинирани с вашата собствена диета и навици на живот могат да допринесат за доминирането на естрогените.

Начин на хранене

Един от източниците на излишен естроген е съвременната диета. Комерсиално отглежданите животни се инжектират с хормони на растежа, за да порастнат по-бързо или да увеличат производството си на мляко. Тези хормони проникват във храната, където могат да нарушат вашия собствен естествен хормонален баланс.

Плюс това, инсектицидите, хербицидите и фунгицидите са известни ендокринни разрушители, които пречат на естествената ни хормонална активност и метаболизъм. Въпреки че тези химикали могат да съществуват само в малки количества в отделните плодове и зеленчуци, ефекта на постепенното им натрупване не е достатъчно проучен, за да определи какви дългосрочни ефекти могат имат върху човешкия организъм.

Вода

За съжаление, водата често е силно замърсена с разрушаващи хормоните съединения, включително пестициди и торове, синтетични и природни естрогени и неизвестен брой индустриални химикали.

Козметични продукти

Козметиката, лосионите, шампоаните, сапуните, пастите за зъби и многобройните други продукти за тяло, които използваме, често съдържат парабени, феноксиетанол, фталати и други съединения, всички, от които имат естрогенна активност. Възможно е, човек да използва 10 и повече продукта на ден, всеки от които има дълго съдържание, оставям извода на вас.

Ксеноестрогените са особено опасни, тъй като се абсорбират директно в тъканите ни и така никога няма шанс да бъдат детоксикирани чрез черния ни дроб. Внимавайте с дезодорантите или други продукти за лична хигиена, които съдържат неопределен „аромат“ ( fragrance), защото  няма изискване да се описва какво се съдържа в него.

Дисбиоза на червата

Миклофлората в червата регулира циркулиращия естроген, използвайки ензим, известен като бета-глюкоронидаза. Когато вашият микробиом е извън баланс, както в случая при наличие на бактериален свръх растеж в тънките черва (SIBO) тези ензими не могат да метаболизират правилно естрогените, което може да доведе до доминирането на естрогена.

Употреба на пластмаса

Изследванията свързват BPA ( бисфенол А) с повишен риск от рак на гърдата и простатата, сърдечно-съдови заболявания и репродуктивни и мозъчни аномалии. Тъй като той имитира биологичната активност на естрогена, развиващите се деца са изправени пред най-големите рискове от BPA.

Пластмасата във всичките й форми, включително бутилки, кутии за съхраниние и други съдържа химикали, имитиращи естрогени, които могат да се излъчат в това, което ядете или пиете.

Днес, науката смята, че дори продуктите, означени като „BPA-free“, не са безопасни и всъщност съдържат химикали, чиито ефекти не са толкова известни.

Естрогенната активност на пластмасата се увеличава още повече при използване на микровълова фурна, миална машина и излагане на пряка слънчева светлина, поради влиянието на топлината. Ново проучване показва, че боновете, отпечатани върху термична хартия са основен източник на ендокринно-разрушаващ BPA и при изследване на хора, които непрекъснато са в контакт се установяват високи нива на BPA в урината.

Тежки метали

Подобно на пластмасата, тежките метали като кадмий, олово и живак имат свойства, имитиращи естроген. Дори се предполага, че присъствието на тези разрушаващи ендокринни елементи в нашата вътрешна и околна среда може да е една от причините за ранен пубертет, който все повече се наблюдава в съвременните общества.

Наличие на излишна телесна мазнина в тялото

Излишната телесна мазнина (особено в областта в бедрата и талията) е една от водещите причини за доминиране на естрогена. Не само мастната тъкан абсорбира и съхранява естрогена, циркулиращ в кръвообращението, но и е способна да синтезира естроген от другите ви хормони. Наличието на високи нива на естроген подсказва на тялото ви да произвежда повече мастни клетки, които след това произвеждат още повече естроген, създавайки порочен цикъл.

Хормонозаместителна терапия и контрол на раждаемостта

Има лекарства за заместваща хормонална терапия, както и орални контрацептиви, които съдържат естроген без наличие на необходимия прогестерон за поддържане на правилния хормонален баланс. Освен това хормоните в тези медикаменти са склонни да бъдат токсични, синтетичните хормони не се метаболизират лесно от черния дроб, което може да доведе до увреждане на ДНК и повишен риск от рак на гърдата и ендометриума.

Хроничен стрес

Когато сте в състояние на постоянен стрес ( емоционален, физически или токсичен) тялото ви започва да използва половия хормон прогестерон, за да произвежда кортизол. Ниските нива на прогестерон водят до доминиране на естрогена.

Болестни процеси, свързани с доминирането на естрогена

 • Хормонални ракови заболявания
 • Автоимуннни заболявания
 • Дисфункция щитовидната жлеза и Автоимунен тиоредит на Хашимото
 • Свръхрастеж на Кандида

Как можете да намалите нивата на естроген?

Хранене

Време е да почистите диетата си. Опитвайте да се храните с чисти храни. Традиционно в годините във всяка българска къща е имало зеленчукова градина, което за щастие и до днес не е рядкост. Избирайте домашно отглеждана храна, а ако това не е опция може би е добра идея да заложите на органичните продукти, които има във вашия магазин.

По възможност избирайте месо от пасищни животни, дива риба и яйца от свободно отглеждани кокошки.

Храните от семейство Кръстоцветни като броколи, зеле, кейл и други могат да бъдат особено полезни, защото съдържат съставки като индол 3 карбинол, които по естествен начин помагат на тялото ви да разгради естрогена и да повиши метаболизма на естрогена. Естрадиолът се метаболизира в множество естрогенни метаболити и някои метаболити са по-полезни от други. Зеленчуците от това семейство увеличават здравословните и полезни метаболити, като същевременно намаляват отрицателните. Трябва да се знае, че за хора с дисфункция на щитовидната жлеза, този тип зеленчуци трябва да се консумират при определени условия.

Вода

Филтрирайте водата си: замърсяването на водата беше споменато по-нагоре. За това се препоръчва ползването система за пречистване на водата в дома , пример за такава е система с обратна осмоза, както и поставянето на филтри на душа за къпане.

Козметика

Използвайте нетоксични продукти за тяло: избирайте внимателно козметичните си продукти. Заложете на такива без или с минимално съдържание на синтетични продукти, обърнете особено внимание на дезодоранта си, тъй като често в съдържанието му присъства алуминий, който директно се абсорбира от кожата ежедневно.

Други подходи

 

Заменете пластмасата в домакинството си: сменете всички пластмасови съдове за съхранение и бутилки за вода с такива от стъкло или неръждаема стомана. Това е и прекрасен вариант да допренесете за общото здраве на планетата, тъй като знаете, че пластмасата не се разгражда и това се превръща в огромен проблем на днешния свят.

 

Минимизирайте излагането си на тежки метали.

 

Помислете за алтернативи на хормоните: ако приемате лекарства за контрол на раждаемостта или синтетични хормони, помислете да поговорите с Вашия лекар за алтернативни методи, които да се справят с първопричините за вашите симптоми. Синтетичните лекарства НЕ са био идентични и могат да причинят проблеми в нормалния метаболизъм на хормоните и дори да изключат или забавят нормалното производство на хормони. Обсъдете това с вашия лекар, преди да спрете приема на лекарства.

 

Облекчете своя стрес: намаляването на стреса е важно за балансирането, както на естроген, така и на прогестерон. Хроничният стрес може да причини драстичен скок в нивата на половите хормони и кортизола и във времето може да доведат до така наречената надбъбречна умора.Вземете мерки за облекчаване на стреса, като йога или медитация, и се уверете, че получавате адекватно качество и количество сън през нощта, който ще остави тялото да се детоксикира и възстанови от напрежението през деня.

 

Био идентичен прогестеронов крем: използването на натурален прогестеронов крем може да промени живота за някои хора. Въпреки това, че може да има ползи при някои хора, не означава, че трябва да се използва от всички. Обърнете особено внимание на следното : прогестероновите кремове се предлагат без рецепта, съдържат мощен полов хормон и е възможно да се използват прекомерно и не на място, за това винаги се консултирайте с доставчика си на здравни грижи.

 

Детоксикация: естрогенът се метаболизира в черния дроб и можете да сте сигурни, че правилно метаболизирате естрогена, като осигурите правилната функция на черния дроб. Състояния като мастно чернодробно заболяване от наднормено тегло може да причинят увреждане на черния дроб и да доведе до нарушени пътища за детоксикация. Уверете се, че функцията на черния ви дроб е оптимална.

 

Някои хранителни добавки: има добавки, които могат да увеличат метаболизма на естрогена или директно да намалят симптомите на естрогеновата доминантност. Добавки като DIM, корен от мака, цинк пиколинат и сау палмето, калциев – д-глюкарат и ашваганда са доказани клинично със своите свойства. Винаги се консултирайте с вашия лекар или терапевт преди да започнете прием на хранителна добавка.

 

Проверете други хормони: хормонът на щитовидната жлеза е важен за баланса на половите хормони, но други хормони също могат да допринесат за различни медицински състояния. Ако страдате от доминиране на естрогена, може би е добра идея да тествате и хормони като тестостерон, инсулин, цялостна функция на щитовидната жлеза, кортизолов ритъм и лептин.

 

1 thoughts on “ЕСТРОГЕНОВА ДОМИНАНТНОСТ

 1. Вили каза:

  Благодаря!
  Изчерпателна и много полезна информация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *