Без категория, Хранителни добавки

ВИТАМИН В5 ПАНТОТЕНОВА КИСЕЛИНА

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 3 мин.

Пантотенова киселина 

Витамин В5 един от по -малко известните В витамини, вероятно защото неговите дефицити са редки.
Думата пантотеник идва от гръцкото „pantou“, което означава навсякъде. Почти всички храни съдържат малки количества пантотенова киселина. Витамин В5 е водоразтворим витамин, който е предшественик в синтеза на коензим А. Коензим А е от съществено значение за много биохимични реакции, които поддържат живота.

Пантотеновата киселина е от съществено значение за всички форми на живот. Намира се повсеместно в храни от растителен и животински произход, а хранителният дефицит е много рядък.

Пантотеновата киселина има много важни функции, включително: превръщането на храната в глюкоза, синтезиране на холестерол, образуване на хормони, образуване на червени кръвни клетки. Витамин В5 също е важен за поддържане на здравословен храносмилателен тракт и помага на организма да използва други витамини, особено В2 (рибофлавин).

Понякога се нарича “антистрес” витамин, но няма конкретни доказателства дали помага на организма да устои на стреса. Нашето тяло се нуждае от пантотенова киселина, за да синтезира холестерол. Проучва се производно на пантотенова киселина, наречено пантетин, за да се види дали може да помогне за понижаване на нивата на холестерола в организма.

Както при всички витамини от група В, пантотеновата киселина помага на тялото да разгражда мазнините, въглехидратите и протеините, така че телата ни да могат да ги използват за енергия и възстановяване на тъканите, мускулите и органите.

Витамин в5 и Коензим А

Витамин В5 има роля в синтеза на коензим А. Той участва в синтеза на мастни киселини и е важен за превръщането на храните в мастни киселини и холестерол. Коензим А е необходим и за създаването на сфингозин, подобна на мазнина молекула, която помага за предаването на химически съобщения в клетките на тялото. Черният дроб се нуждае от коензим А, за да метаболизира безопасно някои лекарства и токсини.

Ползи на витамин В5

Храносмилателна система

Витамин В5 помага за поддържане на здрава храносмилателна система и помага на организма да използва други витамини, особено витамин В2. Витамин В2 помага за справяне със стреса, но няма доказателства, че пантотеновата киселина намалява стреса.

Грижа за кожата

Някои проучвания показват, че витамин В5 действа като овлажнител на кожата и засилва лечебния процес на кожни рани. Също така някои данни сочат, че може да се използва като допълваща терапия при борбата с акне. Едно проучване показа, че витамин В5 може да помага при акне по лицето и да намалява броя на белезите, когато се приема като хранителна добавка. Изследователите отбелязват „значително средно намаляване на общия брой лезии“ след 12 седмици прием на хранителна добавка В5 във въпросното проучване, като призовават за по-широки и продължителни проучвания.

Холестерол и триглицериди

Някои проучвания показват, че приемът на витамин В5 може да помогне за понижаване на холестерола и нивата на триглицериди. Подобен прием трябва да се провежда само под лекарско наблюдение.

Ревматоиден артрит

Някои изследователи са установили, че хората с ревматоиден артрит имат по-ниски нива на витамин В5. Необходими са обаче още доказателства, за да се потвърдят тези резултати.

 

Дефицит на витамин В5

Дефицитът на витамин В5 е рядък, но може да включва симптоми като умора, безсъние, депресия, раздразнителност, повръщане, болки в стомаха, парене на краката и инфекции на горните дихателни пътища.

Храни, богати на витамин В5

  1. Месо: свинско, пилешко, пуешко, говеждо и особено животински органи като черен дроб и бъбреци;
  2. Риба: Сьомга, омар и миди;
  3. Зърнени храни: пълнозърнестите храни са добър източник на витамин В5, но смилането им на брашно може да премахне до 75 процента от съдържанието на В5;
  4. Млечни продукти;
  5. Бобови растения: леща, грах и соя;
  6. Зеленчуци: гъби, авокадо, броколи, сладки картофи, царевица, карфиол, зеле и домати.

Хранителни добавки с витамин В5

Добавките обикновено съдържат пантотенол, стабилен алкохолен аналог на пантотенова киселина, който може бързо да се превърне в пантотенова киселина в организма. Калциев и натриев D-пантотенат – калциевите и натриевите соли на пантотеновата киселина, също се предлагат като добавки.

Пантетинът се използва като средство за понижаване на холестерола в Япония. У нас също се предлага под формата на хранителна добавка.

Токсичност и безопастност

Не е известно, че пантотеновата киселина е токсична при хората.
Поради потенциала за странични ефекти и взаимодействия с лекарства, трябва да приемате хранителни добавки само под наблюдението на опитен лекар или терапевт.
Много високи дози могат да причинят диария и да увеличат риска от кървене.
Приемането на някой от витамините от група В за дълъг период от време може да доведе до дисбаланс на други важни витамини от група В. Поради тази причина може да искате да приемате витамин В комплекс, който включва всички витамини от група В.

Лекарствени взаимодействия

Оралните контрацептиви (противозачатъчни хапчета), съдържащи естроген и прогестин, могат да увеличат изискването за пантотенова киселина на организма. Използването на пантетин в комбинация с лекарства за понижаване на холестерола, наречени статини (инхибитори на HMG-CoA редуктаза) или с никотинова киселина може да доведе до покачване на липидите в кръвта.

Витамин В5 пречи на усвояването и ефективността на антибиотика тетрациклин. Трябва да приемате витамини от група В по различно време от тетрациклин. Всички добавки с комплекс витамин В действат по този начин и трябва да се приемат по различно време от тетрациклина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *