Витамини и минерали, Хранителни добавки

ВИТАМИН В7 БИОТИН

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 5 мин.

БИОТИН

Биотинът е водоразтворим витамин, който обикновено се класифицира като витамин от В групата. След първоначалното му откриване през 1927 г. са необходими 40 години допълнителни изследвания, за да се установи недвусмислено, че биотинът е витамин. Той се изисква от всички организми, но може да бъде синтезиран от някои щамове бактерии, дрожди, плесени, водорасли и някои растителни видове.

Известен още като витамин Н, биотинът е един от витамините от група В, които помагат на тялото да преобразува храната в енергия. Биотинът е основен кофактор на ензимите в междинния метаболизъм и ключов регулатор на генната експресия.

Думата „биотин“ идва от древногръцката дума „биотос“, което означава „живот“ или „препитание“. Витамините от група В и по-специално биотинът помагат за поддържане на здрава кожа, коса, очи, черен дроб и нервна система.

Биотинът е много важно хранително вещество по време на бременност, тъй като е важен за ембрионалния растеж. Проучванията при животни показват, че достатъчността на биотин е от съществено значение за нормалното развитие на плода. Дали маргиналният дефицит на биотин по време на бременност увеличава риска от вродени аномалии при хората, в момента е област на проучване.

Окончателни доказателства, които установяват дали добавката на биотин подобрява хомеостазата на глюкозата и липидите при индивиди със захарен диабет тип 2, понастоящем липсват, но са публикувани внушителни наблюдения.

Ползи на витамин В7

1. Поддържа здрави косата, кожата и ноктите

Витамин В7 е необходим за поддържане на здрава кожа, коса и нокти, така че когато някой изпита недостиг на витамин В7, симптомите могат да се проявят под формата на изтъняване и цепене на ноктите, изтъняване на косата или дерматит, който води до суха, раздразнена кожа. Биотинът е от полза за косата, тъй като е доказано, че помага за намаляване на алопецията (косопад) при възрастни и подобрява синтеза на протеини и инфраструктурата на кератина, който е протеин, изграждащ косата, кожата и ноктите. Имайте предвид, че изследванията показват, че дефицитът на други хранителни вещества, като цинк, селен и желязо, също може да допринесе за изтъняване на косата, да не говорим, че много здравословни състояния като хормонален дисбаланс и ендокринни нарушения могат да бъдат също участници. Според проучвания, приемът на високи дози биотин също може да помогне за лечение на слаба коса и чупливи нокти. Всъщност тази полза от витамин В7 е открита за първи път, когато конете са били ефективно третирани с биотин, за да се коригират проблемите с копита им, които стават крехки и напукани.
Други предимства на биотина включват защита на кожата от акне, гъбични инфекции, обриви и тежка сухота и напукване. Важно е да се отбележи, че въпреки че биотинът е включен в много козметични кремове за лице, маски за коса и други козметични продукти без рецепта, той изглежда много по-ефективен, когато се приема през уста, вместо да се прилага локално.

2. Може да подобри глюкозната непоносимост и да помогне за балансиране на кръвната захар

Витамин В7, особено в комбинация с хром, е доказано, че помага за понижаване на кръвната захар при хора с диабет. Това е особено вярно за тези, които имат нива на кръвната захар , които не се контролират добре от лекарства, отпускани с рецепта.
Биотинът е от полза за нивата на кръвната захар, тъй като улеснява активността на инсулина, който е решаващият хормон, необходим за връщане на кръвната захар в балансирано състояние. По-добрият инсулинов отговор помага за намаляване на риска от широко променящи се нива на кръвната захар, което може да доведе до симптоми на преддиабет, диабет тип 2, наддаване на тегло и форми на метаболитен синдром.

3. Помага за поддържане на здрава сърдечно -съдова система

Витамините от група В играят роля в защитата срещу честите причини за сърдечни заболявания, включително възпаление, атеросклероза (или натрупване на плаки в артериите), инфаркти и инсулт. Според някои проучвания витамин В7 и хром заедно могат да помогнат за подобряване на нивата на холестерол. Доказано е, че витамин В7 има положителни резултати с повишаване на „добрия“ HDL холестерол, като същевременно помага за понижаване на „лошия“ LDL холестерол и триглицеридите.

4. Подпомага здравословния метаболизъм

Биотинът регулира генните експресии, които са от решаващо значение за осъществяване на метаболитните функции. Витамин В7, заедно с други витамини от група В, е необходим за превръщането на храната, която приемате, в използваема енергия, която поддържа здравословен метаболизъм. Как се случва това? Той превръща глюкозата от въглехидратите в използваемо „гориво“, което е предпочитаният източник на енергия за тялото. Той помага на тялото да използва аминокиселини от протеини, за да изпълнява множество функции на тялото. Той активира мастни киселини от храни, съдържащи мазнини, като растителни мазнини или животински мазнини. Без достатъчно витамин В7 в организма, симптомите на бавен метаболизъм могат да се появят като ниски нива на енергия, умора, наддаване на тегло, храносмилателни проблеми, възможно развитие на диабет, промени в апетита, лошо настроение и др.

5. Поддържа функция на щитовидната жлеза и надбъбречните жлези

Витамини от група В са необходими за правилната активност на щитовидната жлеза и защита срещу надбъбречната умора.
Дефицитът на витамини от група В, в това число и В7, може да доведе до усложнения на щитовидната жлеза и надбъбречните жлези – и по този начин да създаде много негативни симптоми, като умора, наддаване или загуба на тегло, проблеми със съня и др.
Като се има предвид това, има доказателства, че приемането на много високи дози биотин може да доведе до неблагоприятни резултати относно функцията на щитовидната жлеза, така че винаги се консултирайте с вашия лекар или терапевт.

Дефицит на витамин В7

Дефицитът на биотин може да възникне при хора, които консумират много сурови белтъци. Това е така, защото суровите яйца съдържат авидин – протеин, който блокира усвояването на биотин. Тъй като биотинът се произвежда в червата, хората с възпалително заболяване на червата или други състояния, които нарушават баланса на чревните бактерии, може да не успеят да произвеждат достатъчно биотин. Прекомерната употреба на алкохол, цироза и вроден дефицит на биотин (дефицит на биотинидаза) могат да увеличат нуждата от биотин.

Редица лекарства също могат да доведат до дефицит на биотин. Сред тях са бета -блокери, разредители на кръвта, антиконвулсанти и ретиноиди.

Симптомите при дефицит на биотин включват:

 • Изтъняване на косата
 • Чупливи нокти
 • Суха кожа
 • Червен, люспест обрив (особено около очите, носа и устата)
 • Конюнктивит
 • Депресия
 • Халюцинации
 • Изтръпване на ръцете и краката

Храни, богати на витамин В7

 1. Черен дроб
 2. Жълтъци
 3. Овес
 4. Пшеничен зародиш
 5. Бели гъби
 6. Спанак
 7. Сирене Бри
 8. Мляко
 9. Свинско , говеждо, пилешко месо
 10. Морков
 11. Ябълка
 12. Домат
 13. Маруля

Интересен факт е, че витамин В7 се намира изключително в жълтъка на яйцето и изобщо не присъства в белтъците. Някои доклади показват, че хората не само пропускат витамините от група В, когато ядат само яйчен белтък и изхвърлят жълтъка, но и че белтъците всъщност имат способността да изчерпват ефектите на витамините от група В – вероятно дори да създадат дефицит на витамин В7.

Рискове, странични ефекти и взаимодействия

Не е известно, че биотинът е токсичен. Страничните ефекти на биотина са редки, тъй като този витамин (подобно на други витамини от група В) е водоразтворим, което означава, че той пътува в кръвния поток и всички излишни или неизползвани количества в тялото се елиминират чрез урината. Следователно тялото не натрупва резерви от биотин и е много трудно да се консумира твърде много или да се достигнат токсични нива.

Съобщава се за много малко странични ефекти при прием на дози, по -малки от 10 милиграма на ден. Така че приемането на биотинови хапчета или добавки се счита за безопасно, когато дозата е в препоръчителните количества. Като се има предвид това, е възможно да се получат незначителни нежелани реакции като лошо храносмилане, гадене, спазми или диария. И ако някой трябва да приема много висока доза за продължителен период от време, той може да развие симптоми на предозиране с биотин като кожни обриви, по -ниски нива на витамин С и В6 и високи нива на кръвната захар.

Хранителни взаимодействия

Големи дози  витамин В5 имат потенциала да се конкурират с биотина за чревно и клетъчно усвояване. Установено е, че фармакологичните (много високи) дози алфа липоева киселина намаляват активността на биотин при плъхове, но такъв ефект не е демонстриран при хора

Лекарствени взаимодействия

Кожните лекарства изотретиноин (Accutane), които се предписват за акне – могат да намалят активността на витамин В7. Анормално високите дози на други витамини от група В като пантотенова киселина също могат да понижат нивата на витамин В7 биотин в организма. Нивата на витамин В7 също могат да бъдат засегнати, ако някой приема лекарства против гърчове или перорални антибиотици, или ако има известно храносмилателно разстройство, което може да наруши нормалните нива на чревните бактерии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *